Bang

Thema van mijn dag; Bang.

Vanavond heb ik een oudercoach gesprek rondom het thema Bang. Al voorbereidend en inlezend op wat theoretisch achtergrond loop ik mijn eigen angsten langs. Omdat ik graag werk met praktijk voorbeelden.

Nog niet zo heel lang geleden was ik als de dood voor onweer. Vooral in de nacht. Bij iedere flits ging mijn hartslag omhoog en bij iedere klap voelde ik mij vervelender en kroop dicht tegen mijn man aan.

Tijdens de opleiding kinderen en emoties voor de pedagogisch professional heb ik een oefening gedaan om mijn gevoel te tekenen. Het lijkt misschien een simpele oefening, maar sindsdien ben ik niet meer zo panisch voor onweer. Ik vind het niet fijn, maar ik kan oprecht zeggen dat ik er niet meer bang voor ben.

Angst gevoelens, we hebben ze allemaal weleens. Grote angsten en kleine angsten. Ze horen erbij. Ze hebben een functie. Angst waarschuwt/ons voor gevaar. Een hele nuttige functie. Het gevoel mag er zijn, maar moet niet overheersend worden. Het tekenen heeft mij geholpen om mijn angst voor onweer kleiner te maken. Bijna behapbaar te maken.

Oefening:

Laat je kind datgene waar hij zo bang voor is op een groot vel tekenen. Je kan je kind helpen door vragen te stellen, maar dat hoeft niet. Helpende vragen kunnen zijn: Hoe groot/klein is het? Welke kleur heeft het? Als je kind aangeeft dat de tekening af is, geef je je kind de opdracht om dat gene waar het kind bang voor is “aan te kleden” met gekke veranderingen. Denk aan positieve dingen, wat maakt je blij, waarvan moet je lachen. Praat erover met je kind wat voor een gevoel de tekening oplevert. Als het bange gevoel nog overheerst van het goede laat je je kind nog meer leuke, gekke, grappige veranderingen toevoegen aan de tekening. Net zolang tot het goed voelt.

Als het helemaal goed is voor je kind, mag je kind met de tekening doen wat hij/zij wil. Bewaren, verscheuren, verknippen, op gaan staan, kapot trappen, stuk slaan of desnoods de vlam erin. Als je kind de angst maar verslaat.

Heel veel ontdek plezier samen.

En weet mocht je kind net iets meer ondersteuning nodig hebben dan sta ik voor jouw en je kind klaar. Het enige wat je hoeft te doen is de telefoon te pakken voor een gratis adviesgesprek.

06-20624303


Liefs Leonie 💕

01-06-2022