Boze gevoelens, boos gedrag of boos zijn komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Je bent niet ineens boos! Er kunnen op een dag wel 100 dingen gebeuren die er uiteindelijk voor kunnen zorgen dat je boos wordt. Dat er een grens  word bereikt.

 

Het is al weer een tijdje geleden, maar er heeft bij ons achter een hele grote verbouwing plaats gevonden. Dit ging gepaard met heel veel bouwgeluiden, het aanleveren van groot en klein bouwmateriaal, dixiedeuren die dichtvallen en luid pratende bouwvakkers. Met heel veel woorden, er was heel veel geluid.  De geluiden begonnen al  vroeg. Zo rond een uur of half 6 komen de eerste bouwvakkers aan gescheurd en begroeten ze elkaar met heel veel enthousiasme. Alle bouwge;uiden gingen door tot een uur of 3, half 4 in de middag.

 

Zo nu en dan komt geluid extra hard bij mij binnen. Zeker als ik best wel druk ben geweest en zo ook die ene dag in juli. Mijn emmer was vol. Ik voelde mij zeer onrustig en ik had slecht geslapen. Al vroeg in de ochtend stond er een vrachtwagen zijn bouwmateriaal te lossen. Een grote hijskraan was bezig om vanalles van de ene kant naar de andere kant te hijsen. Rustig op mijn balkon zitten lukte mij niet. Dan maar naar binnen, aan de voorkant waren mensen van de gemeente reininging het onkruid aan het weghalen met groot en zeer lawaaig materiaal. 

 

Het huilen stond mij nader dan het lachen. Al deze geluiden waren voor mij een enorme trigger en maakte mij zo gefrustreerd. Het lukte mij niet om nog ergens in mijn eigen huis te ontspannen en alles was mij te veel. Mijn zoon stelde mij een simpele vraag en ik ontplofte bijna. Hij kreeg de volle laag over zich heen. Ik reageerde al mijn frustratie op hem af, door zeer onredelijk boos te worden op hem.

 

Zijn reactie, op mijn boze antwoord, was gelukkig heel luchtig en we konden er samen om lachen. Ik heb hem mijn excusses aangeboden want hij verdiende het niet.  Om tot bedaren te komen ben ik een uurtje gaan wandelen en heb ik mijn hoofd leeg kunnen lopen en ondertussen ook een beetje kunnen genieten van de stadse geluiden om mij heen. Bij thuiskomst waren de bouwvakkers gelukkig naar huis en kon ik genieten met mijn zoon van een kopje thee op het balkon.

 

Een trigger voor boosheid kan ik een klein hoekje zitten. Help je kind, of jezelf, bij het achterhalen  van die trigger. Kijk naar de oorzaak van de boosheid, geef erkenning en toon begrip. Blijf zelf rustig en laat je oordeel achterwege. Geef je kind de gelegenheid om weer rustig te worden. 

 

En vergeet niet om te lachen.

 

Liefs Leonie 

 

Een blog over het thema bang, met een hele fijne oefening die je met je kind kan doen.

01-06-2022

Een vol hoofd en veel stress. Wat zegt dit over het aangeven van grenzen.

29-11-2021

Hoe de training "ik leer leren" gezien kan worden als een cadeautje voor je kind. Als ik de training had mogen volgen had mijn zelfvertrouwen niet zo'n deuk opgelopen.

13-09-2021

Hoe nu verder na de lockdown als het gaat om het zoveel gehoorde achterstand.

04-03-2021

Omgaan met teleurstelling

18-12-2020

Waar krijg ik nou energie van? Welke ontwikkelingen zijn er binnen mijn praktijk.

13-11-2020

Een blog over gebruik maken van een planning in de vorm van een weekplanning of een agenda, zeker bij pubers is dit wel een dingetje.

13-11-2020

In deze blog een situatie uit mijn praktijk. Boos zijn in relatie tot motivatie voor school.

13-11-2020

Een blog over wat ik wil bereiken met mijn praktijk voor kindercoaching.

24-06-2020

Een blog over de workshops SOS kinderen en emoties maart 2020

10-03-2020

Een weergave van een coachtraject

28-01-2020

Een blog over mijn wens. Ik gun het namelijk iedereen om zich goed te voelen en gezien en gehoord te worden.

13-10-2019

Eigen Wijze kindercoaching zoekt de kracht van samen op.

05-08-2019

Waarom is het loslaten van kinderen zo lastig?

13-03-2019

Een blog over kijken naar het gedrag van je kind en inzichten krijgen.

10-10-2018

Een persoonlijk verhaal waarom ik ben gaan doen wat ik leuk vind.

07-03-2018

Luisteren is zo essentieel in het opvoeden van kinderen, het werken met mensen, het aaangaan van relaties, het omgaan met pubers. Hoe komt het dan dat we het met ons allen niet zo goed doen? Ondertussen heb ik wel ervaren wat het mij oplevert als ik het wel doe.

13-02-2018

December een hele gezellige tijd, maak kan ook heel overweldigend zijn voor kinderen....

01-12-2017

Blog over het gedrag van mijn kind wat eigenlijk iets zegt over mijn eigen handelen en behoefte op dit moment.

07-10-2017

Een persoonlijke blog over het hebben van veel speelgoed en verveling. Wat betekent dit voor mijn kinderen en ons gezin.

22-09-2017

Een blog over creatief bezig zijn.....

11-07-2017

Spelen. Spelen is de basis voor een positieve ontwikkeling van uw kind

Een oproep om samen met je kind te spelen. Het levert jouw en je kind zo veel moois op.

01-06-2017

Een persoonlijke blog over het belang van luisteren naar kinderen.

04-04-2017


Een blog over het spiegelgedrag van mijn zoon naar mij toe en wat dat ons beide heeft opgeleverd.

19-02-2017