De decembermaand.....

De december maand.

Deze tijd van het jaar kan een hele gezellige tijd zijn, maar kan voor kinderen ook een hele overweldigende tijd zijn. Spanning omtrent Sinterklaas. Komt hij wel? En krijgen we een cadeau? Vaak komt Sint op school en in veel gezinnen komt hij, al dan niet in persoon, ook thuis. En dan zijn er ook nog de andere gelegenheden waar de beste man wordt uitgenodigd. Denk aan de sportvereniging, op het werk van Papa en/ of Mama en ook in het winkel centrum is hij aanwezig. Realiseer je als ouder dat dit heel veel kan zijn. Maak een keuze die het beste past bij jouw kind. Kijk daarbij naar de reactie van je kind bij een eerste bezoek. Wat zie je? Spanning, angst? Kan je kind ontspannen en geniet het duidelijk van alle indrukken? Ga ik alle feestelijkheden af met mijn kind of kies ik voor 1 of twee dingen. Wat heeft mijn kind nodig? Maar wat ook een hele belangrijke vraag is die je jezelf moet blijven stellen “hoe voel ik mij als ouder hierbij? Het is zo belangrijk om jezelf in acht te blijven nemen. Zit jij als ouder goed in je vel dan profiteert je kind daar van. Voor wie loop je al die evenementen af? Je kind heeft vaak genoeg aan 1 ding. Maak daar iets feestelijks en een onvergetelijk herinnering van.

Als pedagogisch medewerker heb ik ervaren op de groep wat voor een impact het kan hebben op kinderen, mijn inzichten werden nog groter en duidelijker toen mijn oudste zoon geboren was. Hij is geboren op 21 december. In het begin viel het allemaal nog wel mee, totdat hij rond de 3 jaar was en we Sinterklaas steeds bewuster gingen vieren, dat hij zich steeds bewuster werd van het feit dat hij jarig was en dat kerstmis er ook aankwam…

Wat hielp voor mijn gevoelige peuter was voorspelbaarheid. Vanaf het moment dat Sinterklaas aankwam in Nederland maakte wij samen een aftelkalender. En de speciale momenten werden daarin verwerkt. Zoals 1e keer schoen zetten, Sint bij opa en oma, thuis vieren ( later kwam daar ook nog school bij) en uitzwaaien van Sint (ook heel belangrijk!) en dan verder tellen tot aan zijn verjaardag en kerst en voor het gemak hebben we altijd door geteld tot nieuwjaarsdag.

Want ook rond de kerst gebeurt er vaak heel veel. Kerstviering op de opvang en later op school, kerstvakantie, familie bezoek. Dit betekend veel indrukken en een ander ritme dan normaal. Ook hier hadden mijn gevoelige jongens last van en eerlijk gezegd ik ook. Wat voor ons heel belangrijk is geweest de afgelopen jaren is rust in plannen. Mijn moeder zei vroeger altijd “1 attractie per dag”. En dat houd ik er nog steeds in. Als we op familie bezoek zijn geweest of gaan doen we daarvoor/na geen ingewikkelde dingen. Spelen en lezen is wat mijn kinderen helpt ontladen en opladen.

De aftelkalender heeft mijn oudste zoon en later ook mijn jongste heel veel houvast gegeven om iedere dag stil te staan bij, wanneer gebeurt er wat en het afstrepen van de dagen. Het zorgde voor minder spanning en stress bij mijn kind. Het is een mooie manier om de dag af te sluiten en vooruit te kijken naar de dag van morgen. En na de verjaardag van mijn oudste is het lekker bijkomen tijdens de kerstvakantie. Ondanks dat deze periode intensief kan zijn, blijft het belangrijk de rust in huis te halen en genieten van het vrij zijn en niets moeten in de kerstvakantie.

Een aftelkalender heb ik altijd zelf gemaakt, mijn zonen hebben altijd mogen helpen met maken en versieren waardoor hij echt van hun was. Je kan ook mooie voorbeelden vinden op Pinterest als je minder creatief bent. Deze tip is ook goed te gebruiken voor de periode rond de verjaardag van jouw kind, geboorte van een eventueel broertje/zusje of een andere belangrijke gebeurtenis.

Een hele gezellige en rustige decembermaand en heel veel plezier!

Liefs Leonie

01-12-2017