Gezien en gehoord worden oktober 2019

Ik gun het iedereen om zich goed te voelen en om gezien en gehoord te worden.

Hoe komt het toch dat wij moeders ons aangevallen kunnen voelen als iemand iets zegt over onze kinderen? Dat we het zo betrekken op onszelf? Ik merk het zelf ook, soms zie ik dingen gebeuren en in mijn hoofd heb ik mijn oordeel al klaar over die ander. Terwijl ik in mijn coaching aan ouders of pedagogisch medewerkers altijd zeg “Niet denken voor een ander en bekijk het eens vanuit het standpunt/gezichtspunt en met de achtergrond van de ander”.

Iedereen heeft zijn eigen geschiedenis die je meeneemt in de opvoeding aan je kind. In wat je belangrijk vind en wat je waarden en normen zijn. Aan de andere kant kan die geschiedenis je ook belemmeren in de opvoeding van je kind. Inmiddels heb ik geleerd om te blijven kijken naar wat vraagt dit kind op dit moment aan mij? En waarom doet het kind wat hij/zij nu doet. Er is altijd een goede reden achter bepaald gedrag van kinderen. En misschien ook wel heel belangrijk om stil te blijven staan bij kan ik nu geven wat het kind aan mij vraagt?

Door schade en schande ben ik als moeder wijzer geworden. Maar ook door de verschillende opleidingen die ik gedaan heb, ben ik veel wijzer geworden als het gaat om opvoeden in de breedste zin van het woord. Maar ik ervaar ook het gat wat er kan zijn tussen professionele opvoeder en moeder. Als ik terug kijk had ik graag een coach gehad die met mij als moeder kon meekijken. Een coach/begeleider die mij zo nu en dan een spiegel kon voorhouden. En mij kon wijzen op het feit dat ook ik mijn blinde vlekken heb. Iemand die mij kon helpen vertalen wat mijn beide jongens mij terug gaven. Iemand bij wie ik zo nu en dan even mijn hart kon luchten, zodat ik weer door kon gaan.

Dat mijn kinderen mij spiegelen is een ding dat zeker is. Toen mijn oudste nog onder de 4 jaar was had ik dat nog helemaal niet door en was ik ook nog niet zover. Achteraf kan ik mij wel momenten voor mij halen dat ik dacht ah….ik snap het. En nu? Op dit moment zit ik goed in mijn vel, er zijn wel een aantal momenten geweest dat vooral mijn jongste mij voorspiegelde dat ik toch echt mijn rust moest nemen. Stapje terug moest doen. En deed ik dat, dan was er ook letterlijk rust zowel bij hem als bij mij.

Daarom gun ik iedere ouder die ervoor openstaat een coach. Iemand die met je meekijkt als je het even niet meer weet. Iemand die vanaf een afstandje je tips of tops kan geven. Suggesties die je kan uitproberen, even mee spelen om te kijken of je kind daar wel bij vaart. Niet om mijn manier van opvoeden op te leggen. Want ieder kind is zo anders en ieder kind vraagt iets anders aan zijn ouders/verzorgers/opvoeder/meester of juf. Een coach die je kan helpen met de vraag, die jouw kind aan jou stelt, boven tafel te krijgen. Iemand die met je kijkt of je de vraag die het kind stelt wel kan beantwoorden en zo niet wat zal er eerst moeten veranderen. Een coach die met jou kijkt naar wat je waarden en normen zijn en waar jij zelf vandaan komt.

Eigenlijk gun ik niet alleen ouders een coach die er voor hun kan zijn, ik gun ook ieder kind een coach/begeleider die er kan zijn als het even niet zo lekker gaat. Waar je als kind je hart kan luchten, waar je spelenderwijs aan de slag mag gaan met je onzekerheden, je angsten, je vragen en onduidelijkheden. Als jong meisje met veel vragen had ik heel graag naar een coach gewild. Niet omdat ik niet terecht kon bij mijn ouders, ik voelde diep van binnen dat mijn ouders geen antwoord zouden hebben op deze vragen. Ik voelde mij niet altijd helemaal op mijn plek, reageerde toch wel anders op bepaalde dingen dan anderen en zeker anders dan mijn broertje. Ik voelde veel en vond dat ook wel lastig, maar kon daar met mijn ouders niet goed over praten.

Grappig door alles wat ik zelf gemist heb als jong meisje en als beginnende ouder ben ik gaan zoeken naar antwoorden en ben de opleiding tot Sociaal pedagogisch hulpverlener en kindercoach gaan doen. Met als resultaat dat ik nu zowel pedagogisch medewerkers coach in hun werk als dat ik kind en ouder coach rondom emoties, weerbaarheid en zelfvertrouwen.

Want Iedereen heeft het recht om zich goed te voelen. Iedereen heeft het recht om zich gezien en gehoord te voelen

Ben jij nu zo’n ouder die er voor openstaat om met een coach om tafel te gaan. Ben jij als ouder op zoek naar antwoorden die passen bij jou specifieke situatie. Heb jij als ouder een kind wat een steuntje in de rug kan gebruiken als je het hebt over zelfvertrouwen of emoties. Laat dan een berichtje achter dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op en kijken we wat ik voor jou en /of je kind kan betekenen.

Lieve groet Leonie

13-10-2019