Het recht om je goed te voelen.(maart 2020)

Iedereen heeft het recht zich goed te voelen!
Deze zin staat voor wat ik wil bereiken met mijn praktijk. Betekent dit dat ik wil dat iedereen zich altijd maar goed voelt en in een staat van gelukkig zijn moet vertoeven? Nee, dat is niet haalbaar en wenselijk.

Het staat voor mij dat ieder kind, ieder mens zich in de kern goed mag voelen. Dat je zelfvertrouwen hebt, een goed gevoel van eigenwaarde. Dat je weet wat je nodig hebt om je goed te voelen dat je echt kan voelen en dat je veerkracht hebt.

In mijn ogen valt of staat dit alles met het doorleven van je emoties. Dat je kan voelen wat er is, dat je kan benoemen naar je zelf en anderen wat er is, dat je kan voelen dat je een emotie hebt en niet dat je de emotie bent. Dat je weet hoe jij je emoties kan uiten en je je vrij voelt om ze te uiten. Want emoties hebben een belangrijke functie. Ze zorgen voor balans en evenwicht in je leven.

Dat is een proces van jaren, dat weet ik. Dus reden genoeg om zo vroeg mogelijk te beginnen met het goed leren benoemen en erkennen dat de emoties er zijn. Dat begint al vanaf het moment dat jij als aanstaande moeder zwanger bent en jij zelf je gevoel van blijdschap doorgeeft aan je ongeboren kind. Eigenlijk alles wat jij voelt, voelt de baby ook. Als je kindje eenmaal geboren is krijgt het allemaal signalen mee van jullie als ouders. Hiermee leg je de bodem voor die belangrijke emotionele ontwikkeling.

Ieder mens heeft het recht zich goed te voelen. Als jij hebt geleerd dat, dat wat je voelt er mag zijn. Dat wat je voelt een naampje heeft en dat je gewoon kan laten zien dat je verdrietig of teleurgesteld bent. Dat er niet tegen je wordt gezegd " doe eens normaal, of daar hoef je toch niet om te huilen!" Maar dat het oké is dat je even huilt of dat je jouw teleurstelling laat zien. Het is jouw gevoel en op dat moment ervaar jij dat. Als ouder kan je hier echt het verschil maken. Als jij je kind kan meegeven dat het oké is wat hij of zij voelt geef jij je kind een goede basis in zijn zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde mee.

De volgende vraag is natuurlijk hoe doe je dat? Een voorbeeld die ik vaak gebruik in mijn workshop is dat en kind boos mag zijn, het is alleen wel belangrijk dat hij of zij weet dat als je boosheid uit, je niet een ander pijn mag doen. Je gaat niet iemand slaan, maar schoppen buiten tegen een bal kan helpen om je boosheid eruit te gooien. Opvoeden is ruimte geven aan emoties en grenzen geven aan gedrag.

Opvoeden is in mijn ogen ook weten waar jijzelf vandaan komt en wat jij belangrijk vind. Als jij nooit geleerd hebt dat huilen oké is, dan kan jij je daarin niet zo goed uiten. Dit kan je of doorgeven aan jouw kind of je leert je kind juist wel dat het mag huilen.

Ieder mens heeft het recht zich goed te voelen. Jij en je kind ook!
Liefs Leonie 💕

24-06-2020