Spelen...

Spelen…..           

Spelen is ontdekken, spelen is groot worden, spelen is je weer even kind voelen. Als ik terug denk aan  mijn eigen kind tijd dan herinner ik mij nog dat ik vaak buiten aan het spelen was. Samen met kinderen uit de buurt…. Knikkeren, verschillende balspelen, buskruid, touwtje springen, rolschaatsen, fietsen, vader en moedertje en hutten bouwen. Maar ook binnen met de barbies en samen met mijn broertje met de auto’s en de lego.

 Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.  Door te spelen leren kinderen om te gaan met verschillende situaties, andere kinderen en materialen, ze ontwikkelen vaardigheden die later nodig zijn om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Spelen helpt kinderen ook om de gebeurtenissen van alle dag te verwerken. Het geleerde in de praktijk te brengen.  In deze tijd met alle afleidingen die er zijn als het gaat om media (tv, telefoons, games e.d.), vind ik het des te belangrijker om kinderen  zelf te laten spelen met iets anders dat een" scherm".  Ik merk het aan mijn eigen kinderen. De verleidingen zijn groot en aanwezig. Gelukkig zijn het kinderen die graag buiten spelen en niet zo moeilijk over te halen zijn  om lekker naar buiten te gaan. En ook binnen kunnen zij zich goed vermaken. Toen ze nog klein waren heb ik vaak met ze mee gespeeld. Even de volle aandacht van Mama. Dan gingen we samen bouwen, kleien, koken of brandweerman Sam spelen. Heerlijk om te doen en leuk om te zien hoe mijn kinderen zich ontwikkelen. Het meespelen heeft mij altijd doen beseffen dat ik rijk ben. En daarnaast kan ik ook even loskomen van alledag.

Met dit stukje wil ik ouders oproepen om ook te gaan spelen met je kind. Het hoeft echt geen hele dagen, maar even is vaak al genoeg.  Ga samen knutselen, tuinieren, voetballen of met de lego spelen. Zo bouw je aan de verbinding met je kind en kan je jouw kind heel veel mooie dingen meegeven. En andersom, jouw kind kan jou ook heel veel leren.  Waarschijnlijk geniet je kind van het samen zijn en hopelijk jij als ouder ook.  Een leuke bijkomstigheid is dat jij je kind nog beter leert kennen.

In mijn praktijk als kindercoach heb ik al een paar keer ervaren dat  kinderen (nog) niet weten hoe ze met speelgoed om kunnen gaan. Geen idee lijken te hebben wat ze met blokken aan moeten behalve er mee gooien. Vaak zijn het kinderen die vastlopen in contacten met andere kinderen en de daarbij behorende emoties die er zijn. Samen spelen is hier een uitgelezen manier voor om te leren welke emoties er zijn en hoe er op een goede manier mee om te kunnen gaan. Dit doe ik wederom door mee te spelen, en het kind positieve ervaringen geven. Door het geven van de positieve ervaring in het spelen en in alle veiligheid contact mogen maken met de ander, ontdekt en leert het kind wat nodig is in contact met andere kinderen.  Door samen de verschillende emoties, zoals bv frustratie en boosheid, te onderzoeken. Te voelen en ermee te “spelen”  leert het kind om zijn eigen emoties te herkennen.  Na het herkennen van de emoties kan het kind beter omgaan met andere kinderen, contact maken met andere kinderen. Het kind kan beter omgaan met  frustraties. Door de positieve ervaring zal Het kind zich weer goed voelen.

Mocht je na het lezen van dit stukje nog vragen hebben of herken je hier je eigen kind in, neem dan even contact op.

Graag tot ziens,

Leonie

leonievanmaurik@lombok.nl 

01-06-2017