Lekker bezig zijn!

Lekker bezig zijn!

Samen met mijn kinderen tekenen geeft beide de ruimte en gelegenheid om te praten over onderwerpen die niet altijd even makkelijk te bespreken zijn.  “Het niet naar je zin hebben in de klas” was een onderwerp welke met grote regelmaat bij  mijn oudste zoon ter sprake kwam. Door allebei te tekenen en daarbij elkaar niet aankijken gaf mijn zoon de ruimte om te vertellen wat hem dwars zat, hoe hij zich erbij voelde en wat hij anders zou willen. Door er zo samen over te praten en tegelijkertijd met iets anders bezig te zijn lukte het hem zelf om de volgende stap te zetten.

Mede na deze ervaring heb ik besloten om creatief coachen in te zetten in mijn praktijk “Eigen Wijze” Het is een prettige manier om kinderen de ruimte te geven om hun gedachten te ordenen. Door vragen te stellen vanuit het Oplossingsgerichte coachen ontdekken ze zelf welke volgende stap zij kunnen zetten. Het werken met creatieve materialen is tevens ook heel waardevol voor het verwerken van de verschillende emoties. Al je woede weg verven is zalig! Het relativeert zonder dat je er iemand pijn mee doet. Maar ook het verwerken van opgedane ervaringen en kennis.

Daarnaast is het ook gewoon heel fijn om de flow van het samen bezig zijn  en het creëren  te ervaren. Als moeder en zeker ook als Pedagogisch medewerker, heb ik “creativiteit” vaak ingezet. Thuis bij stormachtig weer, als het stoeien uit mondt in elkaar pijn doen of gewoon op een zondagochtend trek ik onze knutselkast leeg en zet verschillende materialen op tafel. Ik gooi een oud plastic kleed op de tafel en we kunnen los. Je kunt denken aan verven op een groot vel, met grove kwasten of gewoon lekker met onze handen, werken met scheerschuim, met de klei drollen en slakken maken of heel rustgevend het kinetisch zand door onze vingers laten gaan.

Uit onderzoek is gebleken hoe belangrijk het is om kinderen al op jonge leeftijd ervaringen op te laten doen waarin alle zintuigen geprikkeld worden. Werken met sensopatisch materiaal staat aan het begin van de ontdekking. Bij jonge kinderen is het laten spelen met eten ( voelen en proeven van de verschillende structureren) het laten spelen met water en zand en dan later het liefst ook een combinatie van die twee. Scheerschuim, verf  en smurrie zijn ideaal in de peuterleeftijd. Smurrie is gemaakt van natuurlijke materialen en hebben vaak de voorkeur boven (chemische) klei of een bak met plastic kralen. Deze materialen nemen sneller de lichaamstemperatuur aan waardoor het fijner is om mee te werken het voelt veel prettiger.  Maar ook lapjes stof , draadjes wol en steentjes zijn heel geschikt om de zintuigen de stimuleren.  Een wandeling met je kind door het park in de lente is ook een hele mooie manier om de reukzin te stimuleren. Samen ruiken aan alles wat aan het groeien en bloeien is. En samen luisteren wat je allemaal voor geluiden kunt horen als je stil bent. Niet ieder kind zal zich gelijk volledig op deze materialen storten. Het gaat erom dat ze ermee kennis maken, dat ze de gelegenheid krijgen om op hun eigen tempo dit te mogen ontdekken. Beginnen met een vinger of een kwastje is ook goed. Het is belangrijk om kinderen ermee in aanraking te laten komen omdat het sensopatisch spel de opmaat is voor de creatieve ontwikkeling. Alle kinderen hebben die creativiteit in zich. Creativiteit is de motor voor ontwikkeling.

Wil je jouw eigen kind nog beter leren kennen of wil je jouw kind helpen de dingen van alle dag een plekje te geven? Ga samen op ontdekking, door aan de slag te gaan met sensopatisch of creatief materiaal. Het allerbelangrijkste is dat jullie samen genieten! Vind je dit als ouder nou heel lastig om sensopatisch materiaal aan te bieden? Ben je er zelf een beetje vies van? Dan nodig ik je uit om mijn workshop “Sensopatisch spel, op ontdekking” te komen volgen.

Is er meer aan de hand en loop je als ouder vast. Je kind kan zijn emoties niet goed uiten of durft dat even niet bij jou (loyaliteitsconflict) , het zelfvertrouwen van je kind is minder groot dan wenselijk of omdat je kind even minder goed in zijn vel zit. Dan kan ik jullie als kindercoach  op weg helpen. Zoals boven omschreven zet ik creatieve materialen in om de emoties gereguleerd te verwerken en te onderzoeken naar waar de kracht van het kind zelf zit en wat de volgende stap kan zijn. En samen met u als ouder gaan we kijken wat u zelf kan betekenen voor uw kind. Vul het contact formulier in en we maken een afspraak.

Veel plezier Leonie